Reisadvies Turkije

LET OP: De Nederlandse overheid heeft op dit moment een aangepast reisadvies uitgegeven, zie de website van het ministerie van buitenlandse zaken voor de laatste updates.

Over het algemeen kun je prima afreizen naar Turkije, er zijn echter zaken waar je wel rekening mee dient te houden. Bijvoorbeeld dat het land in een aardbevingsgevoelig gebied ligt, het kan zijn dat er een aardbeving voor komt. Om direct weet te hebben hiervan, is het aan te raden om de berichten in de media te volgen. Ook kun je over aardbevingen contact op nemen met je touroperator. Ook kan het gebeuren dat er ziektes in Turkije uitbreken waar je misschien vaccinaties voor nodig zult hebben. Daarom is het handig om verschillende bronnen hierover in de gaten te houden als je naar Turkije gaat.

Ook is het niet aan te raden om in het oosten van Turkije, nadat de zon is ondergegaan, over de weg te reizen aangezien de conditie van de wegen zeer slecht is. Dit geldt zowel voor binnen de steden als buiten de steden. Daarnaast is er veel verkeer in het land dat zich gevaarlijk voortbeweegt over de weg, extra voorzichtigheid wanneer je de weg op gaat is dus geboden.

Terrorisme is er overal ter wereld, dus ook in Turkije. Dat zelfde geldt voor zware criminaliteit. Je moet je er bewust van zijn als er een wereldwijd verhoogd risico is van aanslagen, dat deze vaak zijn gericht op doelen waar veel mensen samenkomen. Daarom wordt ook aangeraden om demonstraties en samenscholingen te vermijden. Zwaar geweld vindt vaak plaats in grote steden, maar tijdens je reis zul je hier niet of nauwelijks mee te maken krijgen wanneer je normaal over straat gaat. Het zuidoosten van Turkije is onveiliger dan het noorden en het westen. Voorzichtigheid in deze regio is dus belangrijk. Als er politie en/of leger bevelen geeft is het aan te raden om deze op te volgen. Daarnaast zijn er spanningen met de Koerdische PKK waardoor er verhitte situaties kunnen ontstaan. Als je in een dergelijke situatie terecht bent gekomen doe je er goed aan om aan deze situatie te ontvluchten en een veilige plek op te zoeken.

Voor meer informatie en handige adressen voor je reis naar Turkije, zie Turkije Startpagina. En voor meer informatie over het weer en klimaat van Turkije, zie Klimaatinfo.