Er zijn geen verplichte vaccinaties nodig om Turkije binnen te mogen. Wanneer je op vakantie gaat naar Turkije hangt het er vanaf naar welk deel je gaat. Ga je rondtrekken door het oosten van Turkije en blijf je aan zee? Als je dit niet van te voren weet is het verstandig om jezelf op de hoogte te stellen van de inentingen die je kunt halen om voldoende beschermd te zijn. Een vaccinactie is persoonsgebonden, echter zijn er wel een aantal inentingen die aan te raden zijn, zoals vaccinatie tegen DTP en de inenting tegen Hepatitis A. De DTP vaccinatie geeft je een bescherming die ongeveer 10 jaar duurt, je kunt deze vaccinatie vlak voor je vakantie nog nemen. Maar je doet er verstandig aan om al op tijd, ongeveer 2 weken van te voren, je te laten inenten.

De hepatitis A geeft voldoende bescherming van ongeveer één tot drie jaar, dit is dus behoorlijk wisselend van persoon tot persoon. Wanneer je je meerdere keren hebt laten inenten, dan kan de bescherming oplopen tot 25 jaar. Ook deze inenting kan op het laatste moment nog gegeven worden, maar in dit geval is het ook aan te raden om op tijd je vaccinatie te halen. Er komt ook buiktyfus voor in Turkije, hier kun je ook voor in laten inenten. Echter is de kans dat je dit krijgt bijna te verwaarlozen.

In Turkije komt malaria voor, echter niet in de populaire badplaatsen als Anlanya en Marmaris. In het zuidoosten van Turkije komt deze ziekte wel voor, maar je hoeft er alleen tabletten voor in te nemen en dan ben je ertegen beschermd. Met een aantal maatregelen tegen muggen kun je al volstaan. De muggen steken met name ’s nachts en in de avond. Op die tijdstippen is het aan te raden om lange kleding te dragen zodat de muggen niet gemakkelijk direct op je lichaam kunnen komen. Ook het gebruik van een klamboe en een insectenwerend middel is aan te raden.