Veilig pinnen in Turkije

Het gebeurt nog overal, in Nederland, maar ook in het buitenland. Skimming en overvallen zijn nog aan de orde van de dag. Je kunt natuurlijk altijd pech hebben, maar er zijn een aantal zaken waarop je kunt letten bij het pinnen van geld uit de geldautomaten in Turkije.

  • Het is een van de meest bekende vormen van skimming, een cameraatje in het pinautomaat. Scherm daarom altijd het intypen van je pincode af en geef je pincode nooit aan anderen.
  • Je kunt beter in een drukke straat of binnen in een bank pinnen. Ontloop lugubere steegjes en ga niet ’s nachts pinnen. Als je toch ’s nachts geld nodig hebt, kijk dan eerst goed rond of er geen verdachte mensen in de buurt zijn.
  • Skimmers maken nagenoeg altijd gebruik van speciale apparatuur om je pinpas te kopiĆ«ren. Controleer daarom goed het pinautomaat op loszittende onderdelen of andere onderdelen die normaal niet op een pinautomaat horen.
  • Pin niet in een keer hele grote bedragen. Als je wel veel in een keer pint, zorg dan dat je er niet te lang mee op zak loopt en leg het zo snel mogelijk in een kluis.
  • Neem van te voren genoeg geld mee, dan hoef je in Turkije niet te pinnen.
  • Pin, als het even kan, in een bank. Deze pinautomaten zijn over het algemeen een stuk veiliger.
  • Bewaar ook de bonnetjes die je krijgt na het pinnen. Deze kun je later gebruiken om te checken dat er niet teveel van je rekening af is gehaald.
  • Houdt goed je rekening in de gaten de weken nadat je terugkomt. Controleer of alle transacties legitiem zijn. Dit zou je sowieso regelmatig moeten doen.

Wat te doen bij skimming

Wanneer je geskimmed bent, neem dan meteen contact op met je bank. Ze zullen je pinpas blokkeren en je een nieuwe pas met code opsturen. Vervolgens moet je een aantal formulieren invullen en naar de bank sturen. De bank doet aangifte bij de politie, niet de gedupeerde. Dit is de bank dan ook verplicht te doen. In de meeste gevallen krijg je binnen enkele weken je geld weer terug van de bank.