We zijn in Nederland nogal verwend. Ons leidingwater is een van het meest schone drinkwater ter wereld. Dit brengt helaas ook een nadeel met zich mee. Doordat we zo gewend zijn aan dit schone water, kan ons lichaam al snel van slag raken als we wat minder schoon water drinken. We zijn sneller vatbaar voor bacteriën die in water voorkomen. Hierdoor is het dus belangrijk om goed op te letten wat je wel en niet eet/drinkt op je vakantie in Turkije.

Leidingwater gechloord

Het leidingwater in Turkije is namelijk gezuiverd door middel van chloor. Het is dus af te raden om leidingwater te drinken. Je kunt beter mineraalwater in flessen kopen in de supermarkten. Let hierbij op dat de flessen vers water bevatten door te checken of de dop nog dicht is. Let ook op dat je bij het gebruiken van ijsblokjes, ook in de café’s en restaurants.

Legionella

Wat ook vaak voorkomt is dat het hete water niet de minimumtemperatuur van 60 graden haalt. Hierdoor kan de legionella bacterie ongestoord haar gang gaan. Deze bacterie verspreid zich via de nevel van de douchekop. Het is dus verstandig de douchekop te ontkoppelen en onder de stroming van de slang te douchen.

Ook kan het water in de leidingen van hotels lange tijd stil gestaan hebben. Laat dus bij aankomst alle leidingen een tijdje doorstromen zodat je zeker weet dat je onder vers leidingwater doucht.

Zie voor meer algemene reisinformatie over Turkije het Landenkompas Turkije.